HARUAN PANGGANG UNTUK IBU BERPANTANG


Bahan-bahan:
• 1 ekor ikan haruan
• 1 biji limau nipis [ambilkan jusnya]
• 2 s/b minyak
• 1/2 cawan air
• 1 s/k cuka
• 1 helai daun kunyit [mayang halus]
• garam

bahan tumbuk
• 5 ulas bawang putih
• 6 sm halia
• 4 sm kunyit hidup

bahan rempah - tumbuk
• 1 s/k jintan manis
• 1 s/k jintan putih
• 1 s/k lada hitam

Cara-caranya :
1. Ikan dibersihkan dan lumurkan jus limau. Basuhkan.
2. Gaulkan ikan dengan sedikit bahan tumbuk. Bakarkan.
3. Panaskan minyak dan tumiskan separuh lagi bahan tumbuk dan bahan rempah sehingga wangi dan naik minyak.
4. Masukkkan air dan masakkan sehingga mendideh dan pekat.
5. Masukkan cuka dan hirisan daun kunyit.
6. Angkat dan siramkan pada ikan bakar.
7. Hidangkan dan makan semasa panas.


Posted via Blogaway

0 comments:

Post a Comment